Jdi na obsah Jdi na menu

Konec roku

Ahoj moji milí,

už máme po Vánocích a zase se nám blíží konec roku. Nějaké ty konce roku už jsme spolu prožili, pěkné i smutné.

Mám pocit, že lidé mají tendenci měnit věci právě s příchodem nového roku. Nemusí se však jednat o předsevzetí, ale klidně o velké životní změny a kroky, které třeba vedou k vyřešení celé budoucnosti. Zajímavé je také fakt, že vánoční čas a čas před koncem roku je vždy tak trochu i smutný. Také vám připadá, že s Vánocemi se všechno vyřeší a nastane kýžený klid a ticho po bouři? O Vánocích často umírají slavné osobnosti, o kterých slyšíme z médií,  ale i spousta osobností, které neznáme a jsou pro nás mnohem slavnější než kdejaká celebrita, protože jsou to rodinní příslušníci a blízcí lidé, které milujeme. S Vánocemi prostě vždy nastává nějaký čas zúčtování. Již pár let to vnímám, ale nikdy jsem se nad tím nezamýšlela a sama sebe se ptám proč. Proč se zrozením Ježíše Krista spousta lidí odchází? Je to nějaká rána osudu? Nějaký čas k zamyšlení se ? Náhoda? 

Nejsem tu ale dnes proto, abych rozvíjela konspirační teorie na téma zrození a smrt. Ani mi to nenáleží. Jsem tu z toho důvodu, abych Vám připomněla, jak moc důležité je být v této době člověkem. Ptáte se, co je to za nesmysl? Vůbec to není nesmysl. Člověkem, který tu bude pro své blízké, který se nenechá svést společností k výkonům a uspěchanosti, člověk, který stále bude uznávat hodnoty a postoje, které k lidskosti patří a oddělují nás tak od zvířat. A mnohdy se ptám sama sebe, proč jsou některá zvířata lepší, než lidé. A je tomu tak dost často - bohužel. Ale čas je prchavý. Mohou přijít další Vánoce a další rok a vy už nemusíte mít příležitost udělat a říct věci, které jste říct chtěli, ale neodhodlali jste se k nim nebo jste je prostě odkládali. 

A tak bych vám všem ráda připomněla to, co mně samotné dělá problém si mnohdy uvědomit, že dělat důležitá rozhodnutí lze vždy ve chvíli, kdy si to v hlavě urovnáte, ať už je konec roku nebo není. A nejlepší rozhodnutí jsou vždy ta, která jsou vykonána bez odkládání a výmluv, protože to jsou ta rozhodnutí, která mají váhu i do budoucna. Tak zkuste letos nemít předsevzetí. Zkuste prostě rozhodnutí dělat v těch chvílích, kdy vám přijdou na mysl. S odkládáním do konce roku se totiž nic nezmění, jen se prodlouží čas rozhodování a zpochybňování toho, jestli to rozhodnutí je a nebo není správné, ale pamatujte - první myšlenka je vždycky ta správná! A neplatí to jen u vědomostí, ale také u psychického a fyzického stavu každého z nás. No vážně. 

Přeji vám poklidné zbylé dny tohoto roku. Ať jsou třeba těmi nejlepšími dny v roce a kdyby přece nebyly, tak ať se to s příchodem nového alespoň trochu pohne kupředu s vidinou, že zase bude líp. Protože bez deště by nebyla duha, protože bez poznání svých slabostí bychom nemohli být silní, protože bez uvědomění si kým jsme, bychom nemohli dělat žádná rozhodnutí a bez toho, aniž bychom si sami sebe cenili a přemýšleli nad sebou samými bychom nemohli být "lidmi".

S láskou, pozdravem a štěstím do dnešního dne, zítřejšího dne a všech dalších dní (nikoliv pouze do nového roku)  - protože čekat se změnou na Nový rok nemá smysl. Je to totiž taky jenom jeden ze dnů v roce, který nemá žádnou vyšší hodnotu než tu, kterou jí lidstvo názvem Nový rok přikládá. 

Vaše K

P.S. Všem vysokoškolským studentům přeji úspěšné zkouškové období a úspěšné složení lednových státních zkoušek!